Elvira og Sixten

Elvira og Sixten

Historien er kendt som "Tragedien på Tåsinge" (1889), og er lige som Mayerling-dramaet i Østrig som fandt sted tidligere samme år internationalt kendt. Begge historier rummer al den passion og mystik som myter vokser ud af. Derfor kan næsten alt frit fortolkes og er så sandelig også blevet det op gennem tiderne. 

På Tåsinge Museum har vi valgt at tilrettelægge udstillingen om Elvira Madigan og Sixten sparre ud fra de kendte fakta, datidens normer og de efterfølgende fortolkninger. Her ud fra kan vore gæster danne deres egen mening om historien og selvfølgelig få uddybende forklaringer af vores kompetente kustoder.

Historien om Elvira Madigan og Sixten Sparre

Handler om hvad vi ynder at betegne som "udødelig kærlighed" selv om det netop var døden, der skilte dem i den sidste ende. Dramaet finder sted dels i Svendborg dels på Tåsinge i sommeren 1889, hvor parrets flugt ender i Nørreskoven. En flugt som var påbegyndt i Sverige i maj måned, da den gifte greve og dragonløjtnant Sixten Sparre stikker af sammen med cirkusprinsessen og linedanseren Elvira Madigan.


  • Læs mere

    Elvira Madigan blev født den 4. december 1867 i Sankt Maria sogn i Flensborg og i følge dåbsattesten er hendes fulde navn Hedvig Antoinette Isabella Eleonore Jensen. Hun var datter af staldmester Frederich Jensen fra København. Moderen var den 17-årige ugifte frøken Eleonora Cecilie Christine Marie Olsen, født den 29. maj 1850 ved Billnäs Bruk i Finland og datter af cirkusakrobat Olaj Elias Olsen. Eleonora havde en halvbror Richard Heinrich Olsen. Familien var en kendt cirkusfamilie i Skandinavien.


    Omkring 1875 træffer Elvira Madigans mor amerikaneren John Madigan, som var en temperamentsfuld parforcerytter fra staten Indiana.


    John Madigan lærte Eleonora at ride, og den norske cirkusprimadonna blev beriderske, berømt for sin "Høje Skole".


    I september 1876 optrådte familien Madigan i Tivoli i København, og her formodes det at den knapt niårige Elvira havde sin debut i manegen.


    Senere optræder Elvira sammen med sin stedsøster som ”Søstrene Madigan” som linedansere.


    Elvira, lys som den norske sommer, og Gisella, gnistrende sort som natten.


    Elvira gik på slap line, og over hendes hoved gik Gisella på stram line.


    Succesen var enorm. De rejste fra den ene triumf til den anden - Paris, London, Berlin, Bruxelles, Amsterdam og Odessa.


    Elvira Madigan døde omkring den 19. juli 1889 og blev begravet den 27. juli 1889 på Landet Kirkegård ved siden af Sixten Sparre. 


    I museets store "Elvira udstilling" findes bl.a. denne kopi af Elvira Madigans linedanserkustume - brugt i en musical i Stockholm.


    Bengt Edvard Sigge (Sixten) Sparre af Rosvik blev født i Malmö den 27. september 1854. Ældste søn af kammerherre Sigge Sparre og fru Adelaide.


    Sixten blev indskrevet ved de Skånske Dragoner i 1873, i 1875 tog han modenhedseksamen, og i 1876 blev han officer.


    Sixten Sparre blev den 29. september 1880 gift med komtesse Luitgard Engel Agda Dorotea Adlercreutz fra Vetladna.


    Parret fik 2 børn, men ægteskabet var ikke lykkeligt. Parret var meget forskellige af sind, og ægteskabet fortsatte af pligt. Sixten havde de sidste år levet over evne og gældsat sig til familie, venner og bekendte, samt undladt at betale husleje for familiens bolig.


    Sixten Sparre begik selvmord formentlig den 19. juli 1889 og ligger begravet ved siden af Elvira Madigan på Landet Kirkegård på Tåsinge.


Den tragiske historie

Parrets vej til Svendborg og Tåsinge

Fra den 18. maj 1889 gav Cirkus Madigan forestilling i Sundsvall i Nordsverige. Det var herfra Elvira en tidlig morgen den 28. maj 1889 stak af for at mødes med Sixten. Sammen flygtede de ned gennem Sverige til Stockholm, hvorfra de fortsatte med tog til København. Fra København tog parret videre og 14 dage efter dukkede de op i Troense på Tåsinge, ”et par dage efter pinse”, hvor de boede en enkel nat på Madam Andersens pensionat.

  • Læs mere

    Den tragiske historie

    Da linedanseren Elvira i januar 1888 optræder i familiens cirkus i Kristianstad, ser Sixten hende for første gang og bliver meget betaget af hende.


    I cirkus vogter moderen Eleonora strengt over Elvira, for at undgå at hun får kontakt med publikum, idet familien var afhængig af deres stjerneartist.


    Trods overvågningen lykkedes det Elvira og Sixten i en periode at udveksle breve. Brevene blev ekspederet til og fra posthuset via en pige fra cirkus. Gennem denne brevveksling lykkedes det for parret at planlægge deres flugt sammen.


    Fra den 18. juni 1889 indlogerede sig på Hotel Svendborg foregivende at være på bryllupsrejse.


    Under dette 4 uger lange ophold foretog de flere udflugter i omegnen bl.a. til Tåsinge og Nørreskoven.


    Men pengene slap op. Sixten var gældsat og havde brændt alle broer bag sig i Sverige. Han havde fået orlov som løjtnant fra det svenske dragonregiment, men udeblevet fra 2 mønstringer. Elvira var flygtet fra sit cirkus og satset alt på en ny tilværelse. Hele hendes opsparing var brugt og fremtiden syntes håbløs.


    Efter at være præsenteret for en stor hotelregning stikker parret af til Troense den 15. juli. De forsøger igen af få logi hos Madam Andersen, men her var optaget. De får i stedet anvist et par værelser hos svigedatteren Frida Andersen, hvor de bor i tre dage, men indtager deres måltider hos Madam Andersen.



    Den sidste udflugt

    Den 18. juli beder de Madam Andersen om en madkurv, da de ønsker at tage på en længere spadseretur.


    Det var på denne skæbnesvangre udflugt til Nørreskoven, at parret gik i døden sammen.


    Sixten skød først Elvira og derefter sig selv med sin tjenesterevolver. Hun blev 21 og han 34 år.


    Mindestenen i Nørreskoven

    På ”Elvirapladsen” finder man en natursten i båndet gnejs rejst i 1941 for at markere gerningsstedet for den ulykkelige hændelse. Steder er placeret i Landet sogn ca. 60 meter fra befæstet skovvej og ca. 30 meter fra sognegrænsen til Bregninge. Der er opsat vejviserstene ved Nørreskovvejen samt på skovvejen, og på pladsen er opsat mindetavle der beskriver tragedien.


    Mindestenen på ”Elvirapladsen” - april 2020


    Gravstedet


    Parret blev den 27. juli 1889 begravet på Landet kirkegård på Tåsinge under stor deltagelse. Pastor Schousboe prædikede over ordene ”Dømmer Ikke”. Mange af de lokale havde medbragt markblomster der fortrinsvis blev lagt på Elviras kiste. Det er nu blevet skik ved bryllupper at bruden lægger sin buket på Elviras grav.


    Gravstedet var oprindeligt lige syd for den store eg, men er flyttet flere gange siden og der har været brugt andre gravstene. Der blev i 2013 etableret et nyt gravsted med de oprindelige stene centralt placeret i en cirkelrund mindeplads.


    Revideret tekst 2020


    Keld Bo Larsen


Share by: